24-часов спешен зъболекар

By | ноември 26, 2020

По какво се различава спешната стоматология от обикновената стоматология?

Подобно на обикновените злополуки или наранявания, стоматологичните спешни случаи могат да се случат навсякъде и по всяко време и да изискват незабавно внимание от медицински специалист – нещо, което редовен преглед не би осигурил. Спешните дентални клиники са отворени 24 часа в денонощието, всеки ден от годината – в повечето случаи се лекуват всякакви проблеми със зъбите, устата и челюстта, дори и на Коледа. Спешната стоматологична хирургия се провежда по различен начин от обикновения зъболекарски кабинет, с който може да сте свикнали, тъй като тя е предназначена за лечение на пациенти с проблеми с налягането много повече от брекети или избелване на зъбите. Спешните зъболекари не записват час за обща стоматологична консултация след 23:00 и няма да Ви преценят за една нощ за ортодонтско лечение, те приемат само пациенти, които изпитват болка и се нуждаят от незабавна помощ.

Подобни институти не само стават задължителни поради бързото им обслужване, но и оказват голям натиск върху близките болници, които са по-малко склонни да се справят с определени стоматологични проблеми като коренови канали или екстракции. Утешително е да се знае, че по всяко време, денем и нощем, ако претърпите инцидент, има някой, който може да ви помогне в рамките на часове.

Кога трябва да се обадя на спешния зъболекар?

На първо място, лекият зъбобол не е причина за тревога, той може да бъде реакция само на екстремни горещини, така че не се паникьосвайте и мислете, че трябва да отидете при спешния зъболекар веднага – но определено трябва да го проверите. ако продължи. Временните болки понякога са просто симптом на това, което ядем, метеорологичните условия, общото ни здравословно състояние и т.н., и може да продължи само няколко минути, но продължаващият дискомфорт, особено редовните пристъпи на пулсиращ зъбобол, трябва да изискват посещение. на вашия зъболекар. Не можете да пренебрегнете кикотещата болка, която не изчезва, зъбите ви се опитват да ви кажат, че нещо не е наред; влошава се само ако го отхвърлите.

Спешните назначения по дентална медицина обикновено се приемат с много по-лошо от чувствителните зъби и ако имате нужда от спешна помощ, почти сигурно ще знаете това. Много пациенти, които идват при спешен зъболекар, са загубили или счупили зъб при злополука и трябва да бъдат посетени от зъболекар веднага, това може да бъде доста травмиращо и да причини много болка, повечето пациенти имат късмета да бъдат насочени за лечение. В рамките на двадесет и четири часа след настъпването на нараняването. Ако получите подобно нараняване, незабавно си уговорете среща, дори ако болката отшуми след няколко часа, може да има значителни щети, които се нуждаят от ремонт.

Как спешният зъболекар може да помогне при счупени зъби?

Благодарение на непрекъснато развиващата се медицинска технология, има много начини спешният зъболекар да поправи или замени счупените зъби – ако имате късмет, те могат да прикрепят отново естествения зъб, преди той да умре. Реконструкцията на увредените зъби зависи от редица фактори; На първо място, състоянието на зъба и празното му гнездо, когато пациентът дойде на операция. Напълно счупен, но все още относително непокътнат зъб може да бъде фиксиран обратно в гнездото, ако има достатъчно време за възстановяване, но ако зъбът е излязъл от устата повече от час, тогава шансовете са лошо повторно поставяне, така че зъболекарят ще бъде подготвен за по-нататъшно лечение след възстановяване може да поправи увреждането на венците. Не е нужно да се научавате да живеете с усмивка с отворени зъби, въпреки че в този случай все още се предлагат опции като импланти или зъбни мостове.

Ако обаче сте имали заболяване на венците или кариес преди почивката, зъболекарят може да не се опитва да се свърже отново, тъй като ще настъпи по-нататъшно влошаване на състоянието без допълнително лечение. Въпреки че повърхностните чипове и пукнатини могат да бъдат отстранени чрез композитно свързване, по-добре е да се извадят отчупени или счупени зъби, които са в състояние на разпад, но ако бъдат оставени да изгният, те в крайна сметка ще отпаднат сами.

Има ли нещо, което мога да си помогна, докато чакам спешния зъболекар да ме види?

Докато чакате да посетите зъболекаря, можете да опитате да облекчите болката при зъбобол, като вземете силни болкоуспокояващи, но не се опитвайте сами да правите какъвто и да е вид или операция, тъй като това винаги е ужасна идея. Оставете стрелбата и приспособлението на професионалистите, ако не искате да страдате повече, отколкото вече сте. Ако изпитвате силна болка, не чакайте да бъдете извикани за операция, отидете там възможно най-скоро. .

За пациенти, които са счупили всички или част от зъбите си, задръжте счупените парчета, внимателно ги съхранявайте в чаша мляко – това ще поддържа зъба жив, докато не бъде поставен отново. Оставете останалите парчета в гнездото, те могат да действат като основа, за да закрепят останалите парчета на място, или може да се наложи да бъдат отстранени под упойка. Ако е възможно, опитайте се да замените зъба в празното гнездо възможно най-внимателно и това е най-добрият начин да насърчите възстановяването на тъканите и оцеляването на зъбите, но понякога е болезнено да го държите там за известно време. един вид болкоуспокояващо.

Надяваме се, че трябва да бъдете приети да посетите хирург часове след спешното си състояние, но някои пациенти могат да причинят проблеми, свързани с щети в условията на пътуване – времето, проблеми с автомобила, транспортни проблеми – които наистина трябва да бъдат решени незабавно. . Ако има силно кървене, опитайте да натиснете малко парче марля в областта или да захапете памучен тампон, за да спрете потока – това е често при счупени и изкълчени зъби. Ако кървенето е придружено от силна болка, опитайте да вземете малко ибупрофен, за да намалите отока и да помогнете при дискомфорт, но не забравяйте да уведомите стоматолога си, ако приемате някакви лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *