Чести причини за TMJ

By | декември 25, 2020

TMJ (Temporomandibular Joint) е заболяване, което може да засегне хора от всички възрасти. Това е състояние, което се развива, когато темпоромандибуларната става (ставата, която свързва челюстната кост на човек с черепа) не функционира правилно. Някои хора са засегнати от двете страни на главата си, докато други имат проблеми само от едната страна.

Хората с TMJ могат да изпитат различни симптоми. Някои от най-често срещаните са скована челюст, упорито болки в ушите или болка, които не биха преминали лесно без някакъв вид лечение. Мнозина имат проблеми с храненето, защото болката често се появява при дъвчене на храната. Други могат да имат постоянно и дискомфортно главоболие и често са трудни за лечение и описване. Въпреки че това са някои от най-често срещаните симптоми, има и други симптоми, съобщени от пациенти с това състояние.

За съжаление има много идентифицируеми причини за TMJ и те включват неправилна захапка, стискане или смилане на зъби, различни видове артрити, наранявания, грешки, допуснати по време на стоматологична или медицинска процедура, прекомерна употреба на челюстта и стрес. Тези причини за TMJ могат да направят разстройството на TMJ много по-вероятно, отколкото обикновено се очаква.

Както бе споменато по-горе, неправилната захапка е една от основните причини за TMJ, тъй като неправилната захапка кара човек да натоварва прекомерно дъвкателните мускули. Дъвчащите мускули са неблагоприятно засегнати, тъй като зъбите на човека са неправилно подредени по време на хранене. Ако това състояние не се лекува, индивидът може да изпита известно количество болка с мускулни спазми около областта на челюстта. Тези проблеми с подравняването също могат да доведат до изплъзване на челюстта на човека от мястото си.

Стискането и смилането на зъбите също могат да причинят тази ситуация, тъй като по-специално занитването и смилането може да изтощи хрущяла на човек. Това означава, че когато хрущялът се износва, костта се втрива в костта, създавайки симптомите на TMJ. За съжаление, шлайфането на зъбите обикновено се случва, когато човек спи и може да не е наясно, че го прави. Някои симптоми на смилане обаче могат да бъдат открити чрез болки в челюстта и болки в ушите, които не са лесно обясними. Зъболекарите също могат да идентифицират проблеми със смилането и стискането, като изследват зъбите за признаци на износване.

Освен изстискване и смилане, артритът е и една от причините за TMJ. Дегенеративният артрит и остеоартритът в областта на челюстта са два вида артрит, които могат да доведат до TMJ, особено тъй като могат да причинят разместване или разместване на челюстната кост. Когато челюстната кост е изместена, човекът може да започне да чува пукане, плач и щракане и може да изпитва силна болка при отваряне или затваряне на устата. Ревматоидният артрит също е основен проблем за мнозина. Някои от тези индивиди имат по-висок риск изобщо да не могат да движат челюстите си.

Някои стоматологични и други медицински процедури, които причиняват TMJ, могат да бъдат отговорни. Например, ако трябва да се прикрепи дихателна тръба към устата на пациента, брадичката обикновено е фиксирана в определено положение за дълго време. Когато това се случи, пациентът може да страда от прекомерна употреба на тази челюстна кост и резултатът може да бъде TMJ.

Стресът също е посочен като често срещана причина за TMJ. Това е един от факторите, допринасящи за това, тъй като може да накара човек да стисне зъбите си, докато неволно притиска мускулите на лицето и челюстта.

След като лицето определи причината за ВНЧС, то може да потърси подходящо решение. Това е много важна стъпка, тъй като лечението, което човек получава, се основава на истинската причина за проблема. Например, ако неправилната захапка е причина за проблема, зъболекарят може да оцени проблема и да препоръча устройство за положение на долната челюст. Обикновено, когато лекарят предписва такова устройство, пациентът е инструктиран да ги носи за кратко време, за да облекчи симптомите и болката, които изпитва. От друга страна, ако стресът причинява TMJ, лекарят обикновено препоръчва релаксация и други техники за облекчаване на стреса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *