Убива ли меленето на зъбите?

By | октомври 12, 2020

Може ли скърцането със зъби да те убие? Това е голям въпрос за ситуация, която повечето хора виждат като просто заболяване в живота си. Така че нека се справим с този въпрос още от самото начало … Не, вероятно не. Нека си признаем, шлифоването на зъбите или бруксизмът, както са правилно дефинирани, не могат да ви убият в най-меката си форма. Тоест, освен ако вашият спящ партньор не достигне границите на своята толерантност с постоянния и разочароващ звук на вашите зъби заедно всяка вечер!

Ако обаче състоянието се пренебрегне и се остави да остане недиагностицирано, възможните последици за вашето здраве могат бързо да станат много сериозни. Ако не се лекува, простото смилане или стискане на зъбите в повечето случаи може бързо да доведе до състояние, известно като синдром на хронична темпоромандибуларна става (TMJ). Това се дължи на продължителното разтягане на местата за смилане на челюстта и темпорамандибуларната става. Ако имате достатъчно нещастие да превърнете смилането на зъбите в TMJ, най-честият симптом, който ще забележите, е болката. Болката в TMJ обикновено се описва като лека болка около челюстната става и ушите. Други симптоми включват редовно и силно главоболие, заключване на челюстите при опит за отваряне на устата, болка във врата, раменете или гърба и шумни челюсти; решетка, бретон или щракане по челюстните стави.

Освен това, вашата „захапка“ може да се чувства неудобно или да не е подравнена, а страните на лицето ви могат да се подуят. Други симптоми могат да включват шум в ушите, загуба на слуха, болка в ушите, световъртеж и проблеми със зрението. За някои симптомите и в крайна сметка състоянието може да се подобри и изчезне напълно с течение на времето, понякога без видима причина, но за други симптомите ще се влошат и ще се превърнат в дългосрочна, постоянна и изтощителна болка. Но може да се запитате: Може ли някой да е твърде глупав, за да се лекува, преди да му се случи нещо подобно? Е, повечето Bruxers дори не знаят, че страдат от това състояние, докато не стане твърде късно. Смята се, че 1 на 4 от населението обичайно скърца със зъби. Разбира се, те знаят, че това не е съвсем правилно, но не свързват симптомите си с нощно скърцане със зъби.

Така че, ако откриете, че се събуждате през повечето сутрини с тъпо, пулсиращо главоболие или от време на време болка в челюстта, зъбобол, умора и / или кървене от венците, или ако редовно спите лошо, пристъпи на болки във врата и раменете или това е чудесна следа за бруксизъм. Ако забележите значително износване на зъбите и кътниците, уговорете среща със зъболекаря си.

Или това, или го игнорирайте и вижте колко нощи ще спи вашият партньор, преди най-накрая да достигнат своите граници на толерантност с вас! Не позволявайте шлифоването на зъби да ви убие, посетете вашия зъболекар днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *