Сканиране за дисфункция на TMJ с линийки за движение

By | декември 27, 2020

Американската стоматологична асоциация (ADA) препоръчва вашият зъболекар да е препоръчителен специалист, който да скринира за дисфункция на ТМС според възможностите си, а един от най-бързите начини за скрининг за тази дисфункция е да извършите серия от измервания на движението на отвора на челюстта.

Тъй като TMJ е скелетната основа на черепно-лицевата и дъвкателната система, дисфункционална челюстна става може да има неблагоприятни ефекти върху стабилността на зъбите и лицевите мускули.

Има много начини, по които съвременните зъболекари могат да проверят за дисфункция на ТМС, включително, но не само:

  • Образна диагностика (рентгеново изследване, ЯМР, CT сканиране)

  • Анализ на съвместните вибрации

  • Доплер

  • Аускултация (стетоскоп)

  • Ръчна палпация

  • Медицинска история

Бърз тест, който зъболекарите могат да използват за скрининг за дисфункция на ТМС, е да извършат поредица от измервания на движението. Това се прави с помощта на малка линийка с мащаб, габарит или ортодонтска линийка.

Това, което зъболекарят търси, е да провери дали има някакви ограничения за отваряне на челюстта. Подобно на други стави в тялото, TMJ трябва да може да се движи свободно без ограничения. Например, когато е нефункционален, като ограничено движение, това може да означава мускулен проблем или заключена челюст.

Заключваща челюст

Зъболекарите се позовават на затворена заключена челюст в ситуацията, когато ставният „диск“ се заби пред главата на ставата (кондила) и по този начин ограничава движението при отваряне. Поредица от измервания на скалата на движение ще покаже ограничение при максимално изключване. Обикновено трябва да видите отвор с максимум 40 мм или ширина около 3 пръста.

Ограниченият обхват на движение в челюстта може да ви накара да мислите, че челюстта е заключена, но това не винаги означава, че е така. Както се предполага, ограничен диапазон на движение може да показва мускулна дисфункция, която често се наблюдава при хора, които много стискат зъби и имат болки в лицевите мускули.

Зъболекарите също използват линейки за движение на обхвата, за да измерват разстоянието, което челюстта може да премести от едната към другата страна. Измерването на разстоянието, на което челюстта може да се придвижва една до друга, известно като странични отклонения, може да каже на зъболекаря дали има проблем с влизането и излизането на челюстната става в подходящото положение.

Например, ако дясната челюстна става е нефункционална, може да има проблеми с преместването на челюстта наляво. Ненормалните модели на дъвчене, използващи технология за проследяване на челюстта, могат да определят дали има дисфункция в двете стави по време на дъвкателни движения.

Въпреки че има много модерни технологии, достъпни за зъболекарите, повечето от тях ще сканират бързо пациентите при прегледа с помощта на зъбни линийки за движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *