Симптоми на TMJ – 7 предупредителни знака за симптоми на TMJ

By | октомври 10, 2020

Темпоромандибуларната става или TMJ е сферичната и гнездовата става, отговорна за начина, по който се движи челюстта ви и може да бъде разположена отстрани на лицето ви. Тъй като нарушенията на ТМС са толкова чести, важно е да можете да разпознавате симптомите на ВНЧС и предупредителните признаци, за да могат да бъдат лекувани правилно.

Ето 7-те най-често срещани предупредителни признака за симптоми на СНЩ:

1. Главоболие

Главоболието е едно от най-честите оплаквания от разстройство на ТМС. Често пъти тези главоболия са толкова силни, че лесно могат да бъдат объркани с мигрена. Въпреки това, при симптоми на СНЧС, главоболието на СНВ често се усеща зад очите, в областта на слепоочието и в задната част на главата. В някои случаи болката се разпространява към шията и раменете.

2. Чувствителност

Един от другите важни симптоми на TMJ е нежността. Тази нежност обикновено се наблюдава в областта на челюстта и може да бъде локализирана до самата става или да се разпространи до ушите ви.

3. Запушени или звънещи уши

При липса на ушна инфекция, задръстванията или звъненето в ушите може да са свързани с нарушение на ТМС. Други неща, които могат да съпътстват това, са загуба на слуха, загуба на равновесие или световъртеж. Обикновено това се случва, когато кондилът (горната част на долната челюст) е твърде назад и дискът изпъква напред. Мускулът, отговорен за дъвченето, може да влезе в спазъм, причинявайки симптомите на TMJ, споменати по-горе.

4. Щракнете и спукайте

Изпитвате ли щракане или пукане на звуци, когато отваряте и затваряте уста? Това са може би най-честите симптоми на разстройство на ТМС, познати на хората. Щракащият или пукащ звук, който чувате, е тръбата, плъзгаща се над и извън извадения диск (горната част на долната челюст). В някои случаи може да чуете и звук на скара. Това се дължи на триене на костите в костта. Това обаче се случва едва на по-късен етап, когато дискът е напълно деформиран.

5. Ограничено отваряне на челюстта

Ограниченото отваряне и затваряне на челюстта отново е един от най-честите симптоми на TMJ. Много е важно да се лекува дислоциран диск рано и да не се изчаква нарастването на решетъчните шумове.

6. Депресия

Депресията е много често при пациенти, страдащи от разстройство на TMJ. Тъй като повечето пациенти не разбират същността и причината за болката си, те често са склонни да се чувстват безпомощни. Освен това, тъй като повечето хора, страдащи от разстройство на TMJ, също изпитват нарушения на съня, безсънието и чувството, че не са добре отпочинали, добавят повече гориво към депресията.

7. Чувствителност към светлината

Това също е известно като фотофобия. Пациент, който изпитва симптоми на TMJ, обикновено изпитва болка в и зад окото, която може да причини чувствителност към светлина.

Ако изпитвате някой от горните симптоми на ВНЧС, може да имате проблем с ВНЧС и е трябвало да го видите, преди разстройството да прогресира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *