Разлика между плагиоцефалията и брахицефалията

By | ноември 21, 2020

Синдром на плоска глава е име, често използвано за описание на плагиоцефалия и брахицефалия и по-малко вероятно скафоцефалия. Тези условия обаче не са еднакви и начинът, по който влияят на външния вид и развитието на детето ви, също ще се различава. В тази статия ще ви помогнем да разберете разликите между плагиоцефалията и брахицефалията.

Позиционната плагиоцефалия е състояние, което се случва, когато детето често лежи по гръб, без да премества черепа. Например, ако вашият син или дъщеря предпочита да спи с главата си обърната наляво или надясно и никога не спи по друг начин, той може да е изложен на риск от развитие на плагиоцефалия. Разбира се, може да бъде трудно да се разбере как това се различава от брахицефалията. Брахицефалията обаче често се причинява от дете, което гледа нагоре, докато спи и никога не гледа наляво или надясно. Някои деца развиват комбинация от двете деформации, което затруднява диагностиката.

Основният начин за диференциране и диагностициране на тези две състояния е чрез използване на поредица от измервания на черепа. За плагиоцефалията относително надеждно измерване включва използването на краниометър за определяне на текущото ниво на асиметрия на черепа. Брахицефалията се измерва с помощта на различен набор от измервания, наречен цефален индекс или цефална скорост. За съжаление надеждността на измерванията на цефалния индекс е широко поставяна под въпрос и от 1979 г. са предложени повече от десет различни диагностични мерки.

Смята се, че плагиоцефалията потенциално може да причини забавяне в развитието, включително забавяне на основните двигателни умения или поне в повечето случаи са свързани с тези закъснения. Нелекуваната брахицефалия е свързана с наличието на сънна апнея през последните години. Ако не се лекува, и двете състояния се смятат за свързани с ТМС, проблеми със зрението и слуха.

Децата с ламбдоидна синостоза могат да бъдат погрешно диагностицирани като позиционна плагиоцефалия, тъй като двете състояния изглеждат сходни външно. Черепните конци не се затварят рано при позиционна плагиоцефалия. Засегнатата област на черепа придобива сплескан вид, а околните кости и структури се огъват, за да приспособят променената форма на черепа. Обикновено това плоско петно ​​се появява в задната част на лявата или дясната страна на черепа на бебето. Едното ухо може да изпъкне и чертите на лицето на вашето дете могат да се променят в резултат на умерена до тежка плагиоцефалия. Много деца с позиционна плагиоцефалия също имат мускулен тортиколис. Точната връзка между двете диагнози може да варира – в някои случаи тортиколисът на мускулите може да е причина за плагиоцефалия, докато в други може да бъде причинен от състоянието.

Позиционната брахицефалия се различава от плагиоцефалията поради местоположението си в черепа, който засяга. Това състояние причинява почти симетрично изравняване на задната част на черепа на детето, което често води до преувеличена височина в задната част на черепа и може би до промяна във формата на челото. Ако имате брахицефалия, ушите на бебето може да изпъкнат от двете страни и лицето му също може да е по-широко от нормалното.

Плагиоцефалията и брахицефалията могат да бъдат коригирани. Основните техники, използвани за подпомагане на детето да възвърне нормалната форма на главата от тези състояния, включват физическа терапия и репозиция при по-малки случаи и терапия с каска или лента за по-тежки случаи на плагиоцефалия и брахицефалия. Ако детето ви е диагностицирано с някое от тези състояния, първо попитайте лекуващия лекар за сериозността на техния случай и след това попитайте за препоръчаните възможности за лечение. Въпреки че последиците за тези състояния в дългосрочен план са все още несигурни и се води спор за това кои видове лечение са най-ефективни, ранната намеса е от решаващо значение за терапевтичния и ортотичния успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *