Причини за често срещани проблеми със зъбите

By | ноември 22, 2020

Откакто се помните, много пъти сте чували думите „кухини“ и „болест на венците“. Шансовете са, че сте имали поне една кухина и един гингивит (заболяване на венците на ниско ниво) досега. Това са най-често срещаните зъбни проблеми, с които пациентите са запознати. Точно както се случва много в устата, има голямо разнообразие от храни и напитки през целия ден, така че могат да възникнат много други проблеми със зъбите. Може да сте преживели или да не сте преживели някои от следните:

  • Чувствителност на зъбите

  • Хронично лошо дишане

  • Хронична сухота в устата

  • Възпалена рана

  • Болка в зъбите и челюстта

Причини за проблеми със зъбите

Има много причини за споменатите по-горе често срещани проблеми със зъбите. Много причини са неща, с които пациентът може да направи нещо. Честите причини за проблеми със здравето на зъбите включват:

Лошо здраве и хигиена на зъбите. Лошото здраве на зъбите в резултат на неправилна или неадекватна домашна хигиена на устната кухина е най-честата причина за много често срещани проблеми със зъбите. Липсата на конци и непостоянството при четкане може да остави гниещи частици храна в устата, които причиняват кариес и заболявания на венците, което може да доведе до допълнителни проблеми със здравето на устната кухина като лош дъх, загуба на зъби и кости на челюстта.

Травма. Травмата на зъбите или венците в резултат на нараняване може да увреди и отслаби защитната тъкан, което може да направи устата на човек по-податлива на кариес, счупени или отчупени зъби, нараняване на челюстта и липсващи зъби. Най-честите злополуки в устата са счупени, напукани, отчупени или загубени зъби. Ако се случи нещо от това, пациентите трябва да отидат до най-близкия зъболекар или спешното отделение възможно най-скоро, тъй като е необходимо спешно лечение за спасяване на зъбите.

Основната причина за общите здравословни състояния. Автоимунните заболявания като ХИВ и здравословни състояния като диабет могат да увеличат риска от проблеми със здравето на зъбите, като направят зъбите и венците на човек по-уязвими към инфекции и заболявания. Тези състояния също така намаляват способността на устата да се бори с болести и инфекции.

Основни състояния на устната кухина. Чувствителността на зъбите, кървенето на венците, лошият дъх и афти могат да бъдат резултат от кариес, заболяване на венците или друга орална инфекция. Болезнената челюст може да бъде резултат от сухота в устата и хронична халитоза, TMJ, бруксизъм (смилане на безсъзнателни зъби и стискане на челюстта) или друга дисфункция във функционирането на устата.

Често срещаните проблеми със зъбите имат много различни причини. Някои причини могат да бъдат намалени или разрешени по-лесно чрез навиците на устната хигиена на устната кухина. Други са извън контрола на пациента и ще се нуждаят от помощта на обучен дентален специалист.

В стоматологичния кабинет редовните, рутинни стоматологични прегледи и почистване играят важна роля за профилактика, диагностика и бързо лечение на заболявания. общи здравословни състояния на устната кухина. Независимо дали усещате дискомфорт в устата си или не, силно се препоръчва да си уговаряте среща със зъболекар на всеки шест месеца за рутинно почистване на зъбите и устни изпити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *