Попитайте лекаря – може ли хиропрактиката да помогне при главоболие?

By | октомври 8, 2020

Главоболието е болезнено, трудно и е един от най-честите физически симптоми, с които хората се сблъскват през живота си. Болката може да се появи с различна интензивност, честота, местоположение и продължителност и често е изтощителна. Точно както има много видове и причини за главоболие, има много лечения, които могат да осигурят облекчение без лекарства.

Над 45 милиона американци страдат от хронично, повтарящо се главоболие, според Националната фондация за главоболие. Приблизително 28 милиона от тези 45 милиона души страдат от мигренозно главоболие, изключително болезнено състояние, което може да включва допълнителни неприятни симптоми като повръщане и зрително увреждане. Интересното е, че около 20% от децата се оплакват от главоболие.

С течение на годините тенденцията да страдате от главоболие се е увеличила значително, до голяма степен поради повече стрес, увеличено използване на визуални дисплеи (клетъчни телефони, текстови съобщения, компютри и др.), Повече кофеин, специални хранителни химикали и проблеми с начина на живот като недохранване. навици. Те могат да се добавят към основни физически задействания като хормонални промени, липса на правилно изкривяване на врата, наранявания с камшици, приплъзване и падане, големи тежести на раменете и врата (като раници и капаци за лаптопи) и други фактори. Специалист по хиропрактика Dr. Според Джордж Б. Макклеланд, Вирджиния, Кристиансбърг, „американците днес извършват повече заседнали дейности от преди и повече часове се прекарват във фиксирана позиция или поза. Това може да увеличи дразненето на ставите и мускулното напрежение. причинява главоболие. „

Видове главоболие

Главоболието се появява по различни начини, включително, но не само:

• Напрежение: Най-често срещаният тип главоболие е свиващата се болка.

Сервикогенна: болка, причинена от сублуксация (неправилно подравняване) на врата и горната част на гърба.

• Диета: Резултат от хранителни химикали като MSG и търговски техники за преработка на храни.

• Упражнение: Главоболие, което се развива след тренировка.

• Хормонални: Най-често при жени, които имат активни репродуктивни цикли, използват хормонален контрол на раждаемостта или се подлагат на хормонални промени в жизнения си цикъл.

• Въз основа на хипертония: проблем със съдовете (кръвоносните съдове), който обикновено е по-лош през нощта.

• Индуцирано от лекарства: странични ефекти на много лекарства, отпускани по лекарско предписание.

• Синус: Дълбока непрекъсната болка в предната част на главата и бузите, възможна треска, усещане за пълнота в ушите и истинско подуване.

• Причинява се от челюстно-челюстната челюст (TMJ): резултат от артрит и стискане на зъбите, които обикновено придружават разстройството.

• Клъстер: Най-рядко срещаният тип главоболие, състоящ се от група тежки, интензивни атаки зад едното око.

Определени са над 150 категории главоболие. Повечето включват симптоми, които включват пулсираща, пулсираща или стискаща болка, която може да продължи само от няколко минути до часове или дори дни. Допълнителни сигнали, свързани с главоболие, обикновено са чувствителност към светлина; понякога специфични миризми или аури, предизвикани от шум; и по-интензивни симптоми като гадене и повръщане, коремни болки и стомашни спазми, зрителни нарушения, трептене, треска, световъртеж и загуба на тонуса на кожата. Има много възможности за лечение на главоболие и подходът към грижите обикновено зависи от вида на главоболието, което се появява.

Лечение и грижи за главоболие

Лечението и грижите за главоболието включват лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, хиропрактика, акупунктура, терапия и масаж на тригер точки, нощни предпазители за предотвратяване на шлифоване на зъби, промени в диетата и промени в начина на живот. Доказано е, че различни лекарства облекчават главоболието и често един обикновен разговор с личния лекар и промяна на режима на лечение може да намали или дори да сложи край на болката.

В началото на 1995 г. статия, публикувана в Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT), съобщава, че корекциите на хиропрактиката са ефективни за облекчаване на главоболието, като същевременно спазват плана за лечение на хиропрактора и осигуряват повече ползи от повечето лекарства с рецепта. По-късно проучване от 2001 г. в университета Дюк показва, че корекциите на гръбначния стълб помагат за намаляване на повечето главоболия от мускулни спазми и главоболие от врата. Съобщава се също така, че ефектът от корекциите трае много по-дълго, отколкото повечето лекарства с рецепта.

Ново проучване, съобщено в JMPT, показа, че хората, приемащи подходящи лекарства за болка, подобряват облекчението; Въпреки това, тези, подложени на хиропрактика, изпитват по-голямо облекчение и имат много по-малко странични ефекти от участниците, които са приемали лекарството. Хиропрактичните грижи се оказаха особено ефективни за облекчаване на болката и коригиране на появата на много главоболия.

Проактивни мерки

Различни проактивни мерки могат да помогнат за намаляване на шанса за развитие на главоболие. • Ако сте в стабилна позиция за продължителен период от време, като работите с компютър или други трудни дейности, опитайте да се разтягате на всеки 45 минути.

• Избягвайте да гледате компютърните екрани дълго време. Наклонете главата си на една страна на друга и се разтегнете. Повдигнете монитора на компютъра малко над нивото на очите.

• Погледнете очите си от лекар, за да се уверите, че зрението ви не се е променило.

• Опитайте се да избягвате стискането, ако е възможно, и провеждайте периодични стоматологични прегледи.

• Избягвайте да слагате твърде много възглавница под врата си, докато лежите и четете или гледате телевизия.

• Не се дехидратирайте, тъй като много главоболия се появяват поради липса на прием на вода през целия ден.

• Ограничете приема на червено вино и червено месо, за които е известно, че и двете предизвикват главоболие.

• Консултирайте се с Вашия лекар относно много лекарства, които причиняват главоболие като страничен ефект и определете дали приемате някое от тях.

• Ако сте жена с труден менструален цикъл, консултирайте се с вашия акушер / гинеколог и обсъдете промените в лекарствата, които приемате.

• Избягвайте кофеин, MSG и други храни, съдържащи екситотоксин, като хидролизиран протеин и автолизирана мая, бульон, натриев казеинат, естествени аромати и подправки.

Проучванията показват, че един на всеки осем души в САЩ вижда хиропрактор. Консултирайте се със семейния си хиропрактор за подходящ за вас план за лечение на главоболие. Повечето главоболия се причиняват от мускулни спазми и отсъствие на изкривяване на врата, което причинява напрежение на гръбначния мозък и несъответствие. Масажната терапия може да „направи чудеса“ за напрежението в главата и шията, а акупунктурата става все по-популярна като вариант за лечение. Повече хора от всякога се обръщат към естествените методи за справяне с главоболието си и доказателствата сочат, че до голяма степен те са постигнали облекчението, което са търсили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *