Ползи от ортодонтията

By | ноември 16, 2020

За много хора обикновената усмивка се превръща в изпитание, което те предпочитат да избягват на всяка цена. Други трябва да затворят уста с ръце, докато се усмихват. Причината за този срам е, че имат деформирани, криви зъби и се срамуват да ги показват, докато се усмихват.

Ортодонтът по същество е зъболекар, който освен общото си образование по дентална медицина е получил и напреднало ортодонтско обучение, дентална практика, свързана с инсталирането и премахването на различни брекети. Ортодонтът може да пренастрои вашите деформирани или криви зъби, за да ви даде по-приятна усмивка.

В Австралия, въпреки че препоръките не са задължителни, Австралийската асоциация на ортодонтите препоръчва да използвате вашия зъболекар, за да намерите добър ортодонт. Ортодонтът трябва да е преминал одобрена от австралийското правителство учебна програма, създадена и управлявана от Австралийския зъболекарски съвет (ADC) и също така трябва да бъде регистрирана и акредитирана от Австралийския зъболекарски съвет (DBA).

Работата на ортодонт

Ортодонтът е зъболекар, който е регистриран професионално в ортодонтска помощ, след като е получил допълнително дентално обучение, подобно на общия лекар, който продължава да специализира в сърдечни проблеми. За практикуване на ортодонтски грижи в Австралия се изисква регистрация като специалист от националния регулаторен орган на правителството, Австралийския регулаторен орган за здравни специалисти (AHPRA).

Основната цел на ортодонта е да коригира неправилно прикус или „лоша захапка“. Вашият ортодонт помага за коригиране на неправилно подредените зъби и подобряване на захапката ви, като коригира начина, по който зъбите ви се събират. Те използват скоби и зъбни уреди за придвижване на вашите зъби.

Причини за консултация с ортодонт

Освен проблемите със самочувствието, ортодонтът също ще съобщи, че неуправляемите неправилно подравнени ухапвания могат буквално да влошат живота ви чрез:

• Неблагоприятно повлияване на дъвченето.

• Да повлияете на речта си чрез създаване на козина.

• Увеличаване на вероятността от счупване и / или напукване на зъбите.

• Възможност за влошаване на хронични зъбни усложнения, които вече имате, като кариес, TMJ или пародонтоза.

Основната причина някой да потърси помощта на ортодонт е много ясна. Искате да имате онази спираща дъха усмивка, която само някой с прави зъби може да постигне. Австралийската стоматологична асоциация публикува проучване, в което се посочва, че над 90 процента от възрастните смятат, че хората с красиви усмивки изпитват по-добри и реални предимства в личния и професионалния си живот!

Ползите от ортодонтското лечение включват:

• Корекция на захапката.

• Подобряване на естетиката на лицето ви.

• Елиминира претрупването на зъбите и затваря прекомерните зъбни пролуки.

• Подравнете зъбните си дъги.

• Намалява възможността за увреждане на зъбите.

Побира вашите зъби, които са вградени, а не изпъкнали и разместени

• Ортодонтското лечение поставя основите за усъвършенствани стоматологични процедури като корони, мостове и импланти.

• Помага за обратното неправилно привеждане на зъбите при възрастни хора, страдащи от заболяване на венците.

Уебсайтът на Австралийската асоциация на ортодонтите (ASO) ще бъде препоръчителен ресурс за всеки, който се интересува от повече информация за тази напреднала форма на стоматология.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *