Орална и челюстно-лицева хирургия и козметична дентална хирургия – обобщение

By | октомври 12, 2020

Устната и челюстно-лицевата хирургия е уникална дисциплина, която е преплетена с медицина и стоматология. Включва голямо разнообразие от заболявания и процедури, от прости такива като ударен мъдрец и зъбна хирургия на мъдрост до сложни такива като аномалии на челюстта и коригираща хирургия на челюстта. Сложната реконструктивна работа попада в рамото на устната и лицево-челюстната хирургия, какъвто е случаят с нефиброзна трансферна присадка и може да се извърши с подходяща подкрепа и експертиза.

Както подсказва името, орално-лицево-челюстната хирургия се отнася до заболяването и процедурите на устната кухина и областта, непосредствено заобикаляща я. Може дори да достигне до очите и да слезе до врата. Простите заболявания, които попадат в клона на лицево-челюстната хирургия, включват кариес, който гарантира екстракция на зъб и засегнат мъдрец или засегнат или засегнат зъб, който изисква мъдрост в хирургията на зъбите в случай на зъб на мъдрост, или в други случаи просто денталвеоларна хирургия. зъби.

Лезии на меките тъкани като бучки на устната, напр. Мукоцеле и неговото управление също са под грижата на лицево-челюстната хирургия. Изрязването на мукоцеле или други меки лезии се извършва под местна анестезия, а понякога и обща анестезия. И често тъканите се изпращат в патологичната лаборатория за рутинна хистология, за да се потвърди диагнозата. Биопсиите се правят или инцизионна биопсия, или ексцизионна биопсия.

По-големи лезии и патологии като зъбна киста, одонтогенна кератоциста или амелобластом също се лекуват рутинно при челюстно-лицева хирургия. Лечението включва проста енуклеация на кистата за резекция на патологията.

Травмата на лицето също е под ръководството и грижите за орална и лицево-челюстна хирургия. В болницата рязането на устните и лицето и фрактурите на челюстните кости и лицевите кости са често срещани и лечението обикновено се извършва от челюстно-лицевия отдел на устната кухина. Тоалетът и зашиването на сълзите могат да се извършват под местна упойка или обща анестезия, в зависимост от размера на нараняването. И често, ако има свързана фрактура, отворена редукция и вътрешно фиксиране на челюстта или лицевите кости се извършва под обща анестезия с разрези.

Зъбните и устните лицево-челюстни импланти са друга област, в която участват челюстно-челюстните хирургии. Поставянето на зъбни импланти за липсващи зъби в челюстта набира популярност и се предлага с лицево-челюстна хирургия. В допълнение към зъбните импланти, екипът на лицево-челюстната хирургия прави и лицево-челюстни импланти като орбитни импланти и ушни или ушни импланти. Те също така дават отговори на сложни или трудни случаи като костен дефицит.

Нарушенията на темпоромандибуларната става (TMD) също са включени в грижите и управлението на лицево-челюстната хирургия. Болката в челюстната става е често срещан проблем и обикновено се дължи на стрес или травма. Може дори да се дължи на нормално физиологично износване. Независимо от причината обаче, тя може да причини безпокойство на пациента. Най-често болката в челюстните стави или болката в TMD се причинява от миалгия, която включва възпаление на дъвкателните мускули.

Зъбната инфекция или инфекцията на лицето, която причинява подуване, също обикновено се лекува с челюстно-лицева хирургия Често подуването на лицето се дължи на причината за зъба и бързото определяне на причината и отстраняването на източника заедно с антибиотичната терапия е адекватно лечение. Разрезът и дренажът (I&D) също са често установени.

Корективната лицево-челюстна хирургия и реконструктивната лицево-челюстна хирургия също често се извършват от екипа на оралната и лицево-челюстната хирургия. При аномалии на челюстта, които изискват коригираща операция на челюстта, екипът на лицево-челюстната хирургия ще работи с ортодонта, за да управлява пациента заедно. При реконструктивна хирургия, след голяма травма или операция за отстраняване на патология, екипът на лицево-челюстно-челюстната хирургия ще реши използването на присадката и ще го позиционира правилно и ще възстанови лицето.

Козметичната хирургия и пластичната хирургия също често се извършват. Лечения като приложение на ботокс за лечение на бръчки и използване на филъри за областта на лицето набират популярност и все повече и повече орални и лицево-челюстни операции влизат в този раздел при поискване. Други предлагани лечения са ринопластика и блефаропластика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *