Магнезий: четвъртият най-обилен минерал в тялото

By | ноември 20, 2020

Магнезият е удивителен минерал. Това е четвъртият най-разпространен минерал в организма и е от съществено значение за здравето на всеки от нас. Интересното е, че около 50% от магнезия, съхраняван в тялото ни, може да се намери в костите. Другата половина се намира вътре в клетките на нашите телесни тъкани и органи и само 1% се намира в кръвта. Въпреки това, въпреки че количеството в кръвта е много малко, тялото работи усилено, за да поддържа това малко число постоянно.

Магнезият е минерал, който се съдържа във всички непреработени храни. Има висока концентрация в пълнозърнести храни, тъмнолистни зеленчуци, плодове, ядки и бобови растения. Въпреки изобилието от пълнозърнести храни, поради стандартната западна диета и потенциалните проблеми с абсорбцията, много хора могат да създадат ситуация, при която не получават достатъчно магнезий, за да поддържат оптимално здраве.

Големи количества могат да бъдат загубени по време на кърмене с употребата на определени лекарства като продължително упражнение, прекомерно изпотяване, хронична диария, диуретици и дигиталис. Хората със свръхактивна щитовидна жлеза или ниски нива на калий също могат да страдат от дефицит на магнезий. И страничните ефекти от ниските нива на магнезий ще започнат, преди да достигнат опасни нива.

И лошата новина е, че Националното проучване за здравни и хранителни изследвания установи, че диетите на повечето възрастни мъже и жени не осигуряват препоръчителните количества магнезий, необходими за оптимално здраве. Това може да се дължи на факта, че повечето американци не ядат непреработена храна и магнезият се губи по време на обработката.

Дефицитът на магнезий често се пренебрегва, тъй като симптомите варират в широки граници както по тип, така и по тежест. Изследователите свързват дефицита на магнезий с няколко различни вида заболявания и не могат да бъдат конкретни дали елементите са на първо място или дефицитът е на първо място.

Някои изследователи също свързват следните състояния с дефицит на магнезий по различни причини: алергии и химическа чувствителност, тревожност и други психиатрични разстройства, астма, разстройство с дефицит на вниманието, диабет и калцификация на меките тъкани, включително сърдечни клапи. Изследователите също така са установили, че хората с дефицит на магнезий също могат да страдат от фибромиалгия, загуба на слуха, мигрена, менструални спазми, пролапс на митралната клапа, мускулни крампи, нистагъм, остеопороза и TMJ.

Много от тези състояния са подпомогнати от добавките с магнезий. Например, проучвания показват, че около 50% от страдащите от мигрена са с дефицит на магнезий и вече не страдат от главоболие с добавки. Калцият и магнезият работят заедно за изграждане на здрави кости и затова, докато калциевите добавки са необходими за тези, които искат да предотвратят остеопороза, тази калциева добавка няма да се използва достатъчно, освен ако не се комбинира с магнезий, фосфор и витамин К2.

Когато дефицитът на магнезий е достатъчно намален, индивидът също ще прояви анорексия, гадене, повръщане, умора и слабост. Тъй като дефицитът се влошава, тези признаци и симптоми ще включват изтръпване, изтръпване и нервно-мускулни проблеми като мускулни контракции или спазми.

Препоръчителната хранителна добавка за магнезий е 420 mg на ден за мъжете и 320 mg на ден за жените, според Националната академия на науките. Преди да добавите добавки към ежедневния си режим, е важно да обсъдите възможностите си с Вашия първичен лекар. На първо място, важно е да знаете, че всяка витаминна или минерална добавка ще има по-голяма бионаличност, ако бъде погълната в естествената си форма. Това означава, че тялото ви ще усвоява повече и ще приема повече магнезий, ако се приема през храната ви, а не от лабораторен химикал.

Друг фактор, който трябва да се има предвид, е, че има някои основни медицински състояния, които затрудняват добавянето на минерални добавки към дневния режим. Например, тези с нарушена бъбречна функция трябва да бъдат особено внимателни, защото магнезият може да се натрупва, причинявайки много опасно състояние.

Най-добрият начин да си набавите допълнителен магнезий в диетата е да ядете разнообразни пълнозърнести храни, зеленчуци и бобови растения. Храните с най-високо съдържание на магнезий включват камбала, бадеми, кашу, спанак и обогатени зърнени храни.

Текущи проучвания продължават, за да се оцени ролята на магнезия в регулирането на кръвното налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и остеопороза. Приемът на магнезий чрез диетата не представлява риск за здравето на хората, но фармакологичното дозиране може да увеличи отрицателните странични ефекти като диария и коремни спазми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *