Как смученето на пръстите на детето ви влияе на зъбите им като възрастен? Какво можете да направите, за да помогнете?

By | декември 31, 2020

Ако сте като повечето родители, вероятно сте виждали как детето ви смуче палеца си. Това е естествен отговор за справяне, при който малките деца се чувстват сигурни и защитени. Смученето на палеца често се прави през периода на кърмачетата, когато млечните зъби на бебето излязат навън. По време на кърмаческа възраст и малки деца няма от какво да се притеснявате. На този етап млечните зъби започват да падат и постоянните зъби заемат тяхното място. Продължителното (особено агресивно) смучене на пръсти може да създаде проблеми със здравето на зъбите и устната кухина за години напред.

Зъбни проблеми

В разгара на разочарованието си от детето си, че не се отказа от навика на смучене на палеца, може би случайно сте заявили, че зъбите на детето ви ще бъдат унищожени завинаги от лош навик. Може да сте казали на детето си: „Ако продължите да смучете палеца си, ще си развалите зъбите“. Може дори да сте заплашили да съобщите на детето си, че ще бъде измамен като възрастен.

Въпреки че са изкривени, деформирани и могат да причинят неправилно подравнени зъби и челюсти, повечето от тези проблеми се решават и лекуват в по-късно детство, така че зъбите да са здрави и гладки, когато децата станат възрастни.

Най-честите проблеми със зъбите, които могат да накарат детето ви да суче прекомерно, са:

Прекалено ухапване

Проблем с яденето и произнасянето на думи

Неравномерни челюсти

Деформация в покрива на устата

Ранна загуба на зъби

Temporandular съвместно разстройство (TMJ)

Изкривените зъби и неправилно подредените челюсти са само част от потенциалните проблеми със здравето на зъбите, които могат да възникнат в ранна детска възраст. Прекомерната консумация на сок и храна може да причини кариес в зъбите на малкото дете, което може да причини лошо подравняване и здраве.

Лечения

Освен преподаването и практикуването на добра дентална хигиена, това е важно за предотвратяване на детски проблеми със зъбите. Има много идеи за лечение, които да насърчат децата да спрат да сучат пръстите си. Който и метод да се използва, в крайна сметка от детето зависи да спре навика. За да се случи това, положителното подсилване е най-успешно. Хвалете и възнаграждавайте детето си, че не е смучело палеца му. Ако детето е по-голямо, увеличете времето, необходимо за награда. Покрийте палеца или ръката с лейкопласт или кърпа. Извадете палеца на детето от устата му, докато спи. За по-големи деца, които отказват да се откажат от този навик, зъболекарят може да препоръча зъболекарски инструмент или разтвор с горчив вкус, който да приложите върху палеца.

Ако детето има постоянни зъби и вече е забелязано увреждане, най-вероятно ще се препоръча ортодонтско лечение. В зависимост от тежестта на несъвместимостта на челюстта и кривите зъби, ортодонтското лечение може да включва екстракции, а брекетите и фиксаторите може да се наложи да се носят по-дълго. Към края на юношеството и ранната зряла възраст може да се наложи да бъдат извадени зъбите на мъдростта, за да се поддържат зъбите в правилно подравняване.

Често с ортодонтско лечение, добра хигиена на зъбите у дома и рутинни посещения на зъболекар, вредните ефекти от смученето на палеца значително намаляват или почти напълно се елиминират по време на зряла възраст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *