Как са свързани болката в шията, болката в челюстта и мигрената?

By | декември 26, 2020

Практикуващи физическо здраве като хиропрактици (като мен), акупунктури, масажисти и физиотерапевти работят с пациенти с нервно-мускулно-скелетни заболявания. Често можем да помогнем за облекчаване на болката.

През повечето време пациентът ще се натъкне на проблем. Не рядко обаче пациентът идва в нашия кабинет с няколко ситуации на болка. Виждал съм много ситуации, при които пациент ще кандидатства с болки във врата, челюстта и мигренозно главоболие. Тази статия ще обсъди как са свързани тези три състояния, как могат да бъдат лекувани успешно и някои нови изследвания, които са разгледали този проблем.

Нека първо разгледаме някаква анатомия на човешкото тяло. Болката в шията често се причинява от неправилно подравняване на костите на горната част на гръбначния стълб, наречено шийни прешлени. Ако има преместване и движение на тези прешлени, това може да компресира и дразни нервите и ставите на горната част на гръбначния стълб, причинявайки болезнена шия. Това се нарича цервикална дисфункция.

Челюстната става се нарича темпорамандибуларна става. Състои се от две кости. Долната кост е челюстта. Горната кост е черепът. Прекомерното напрежение в силните мускули, заобикалящи темпоромандибуларната става, може да причини неправилното й движение. При хронично необичайно движение тази става може да стане болезнена. Ние го наричаме болезнено челюстно-ставно темпоромандибуларно разстройство (TMD).

Мигренозното главоболие е непоносимо главоболие, което обикновено се появява само от едната или другата страна на главата. Те са невероятно неадекватни за пациенти, които страдат от тях.

Изследване, проведено в изследователското списание Acta Odontologica Scandinavica, юни 2020 г., сред група от 314 тийнейджъри с TMD, изследователи отбелязват, че придружаващите пациенти с мигрена са по-склонни да имат ненормална стойка на шийката на матката, задействащи точки в трапецовидните мускули и болки във врата.

Мануалните терапевти могат да помогнат за облекчаване на болката във врата, когато работите с пациенти с неправилни позиции, неправилни движения и лоша стойка на врата. Тъй като челюстните мускули също ще се отпуснат, може да има облекчение при болката в челюстта.

Мигренозното главоболие също е широко свързано и свързано с цервикална дисфункция. Има много научни изследвания и практически опит сред практикуващите физическо здраве за облекчаване на болката от мигренозно главоболие.

Специалистите по хиропрактика често използват техника, наречена хиропрактическа корекция, за да коригират цервикалната дисфункция. Хиропракторът използва ръцете си, за да възстанови внимателно и безопасно правилното подравняване и движение в дисфункционалната област на шийния отдел на гръбначния стълб.

Чрез коригиране на хиропрактиката може да се осигури едновременно облекчение на свързаната с това болка във врата и челюстта и мигренозно главоболие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *