Как да намерим идеи за продажба на цифрови продукти?

By | ноември 19, 2020

Лесно е да се предположи, че всеки брой ще бъде продаден. И това е правилно до известна степен – просто трябва да разгледате различните теми, обхванати от Amazon. Но очевидно има разлика между да продавате нещо редовно и да продавате нещо в син месец.

Предполагам, че ще предпочетете да продавате цифровите продукти, които създавате ежедневно или дори на час.

За да направите това, трябва да направите някои основни изследвания.

Ако се чувствате ентусиазирани и нямате нищо против компютър да ви показва едноцифрена цифра, която всъщност е само средната точка на числовия диапазон, Google Planner Planner може да бъде мястото, от което да започнете.

Използвах това в предишното му въплъщение (Инструмент за ключови думи), но виждам, че възможният обем на търсене дава само оценка „пръст във въздуха“. И дори тогава често трябва да сте много близо до върха на страницата, за да получите дори някои от показаните числа.

Предпочитам вместо това да работя назад.

Най-добрият начин да намерите идеи за цифрови продукти, които е вероятно да бъдат продадени, е да разберете какво търсят хората и да сте готови да похарчите пари, за да намерите решението.

По същество процесът на търсене е наистина толкова прост.

Като добра насока използвайте предложенията, появили се по време на писането. Те се основават на търсения в реалния свят и са толкова близки до реалното време, колкото можете да намерите.

Ако повечето препоръки включват думата „безплатно“, вероятно си струва да преосмислите избрания от вас пазар.

Защото това често показва, че хората търсят евтино решение на проблемите си.

От друга страна, ако има спешност в това, което търсят, е по-вероятно да продадете.

Например, ако сте готови да ловите достатъчно дълго, може да намерите възможно естествено, бързо действащо лечение на зъбобол. Но всеки път, когато му се обадите, ви напомня, че зъбът ви боли. Така че вероятно ще се радвате да платите за решението на проблема.

В термините за интернет маркетинг този тип търсене се нарича ключова фраза за покупка.

Ако искате бързо да намерите идеи за цифрови продукти като PDF файлове и кратки видеоклипове, струва си да ги създадете за изречения на купувача.

Едно от най-добрите места за това е да търсите търсенето си в Yahoo! Сайт с отговори.

Реалните хора търсят реални решения на неотложни – и не толкова спешни – проблеми.

Прекарайте половин час в проучване на този сайт и трябва да имате много идеи за продукти, които се продават добре, кратки отчети или по-дълги цифрови продукти.

Друг чудесен източник на идеи за продажба на цифрови продукти е да разгледате форуми във вашата ниша.

Ако проблем възниква толкова редовно, почти можете да чуете въздишките на участниците във форума, необходима е информация.

И някои хора от тази целева аудитория ще бъдат готови да ви платят за тази информация.

Другото, което трябва да направите, е пробно пускане.

Не отнема много време да създадете кратък PDF или видеоклип, който отговаря на проблем, а след това бързо въведение с линк за подпис във форум или няколко публикации във вашия блог скоро ще ви покаже дали хората са готови да си тръгнат с пари, за да го разрешат. проблем.

Винаги можете да започнете с кратък отчет на компресирана страница и да създадете по-голям продукт. Скоро ще имате представа дали си струва да поемете по този маршрут или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *