Какво представлява пръстът на Мортън и защо е важно за вас?

By | октомври 11, 2020

Всичко, което пиша в тази статия, се основава на изследвания през целия живот на двама важни лекари. Някой, който е доктор на Белия дом на президента Кенеди. Ще напиша малко повече за тези лекари в друга статия; но засега нека ви запозная с пръста на Мортън.

„Пръстът на Мортон“ означава, че първата метатарзална кост на стъпалото има едно или и двете от двете ненормални, наследствени състояния.

1. Първото ненормално състояние, което може да причини пръста на Мортън, и най-забележимото, е когато първата ви метатарзална кост е по-къса от втората.

2. Второто условие е първата ви метатарзална кост да не е толкова стабилна, колкото би трябвало и в резултат на това тя има много движения. Това може да причини болка по цялото тяло поради прекомерно движение. Това ненормално движение на първата метатарзална кост е известно като „Хипермобилност на първата метатарзална кост“.

Имате ли къса първа метатарзална кост?

Погледнете краката си. Свалете чорапите, моля! Ако вторият ви пръст изглежда по-дълъг от първия (или дори само един косъм по-дълъг), може да имате къса първа метатарзална кост.

Друг начин да проверите дали имате къса първа метатарзална кост е да задържите първия и втория пръст надолу. Точно зад точката, където пръстите се свързват с ходилото, ще видите неравности, бутащи горната част на крака ви. Тези подутини са главите на първата и втората метатарзални кости. С помощта на молив, червило или флумастер начертайте линия там, където изпъкналостите завършват (плоска зона) и срещнете горната част на стъпалото. Тази точка е краят на двете глави на първата и втората метатарзални кости. Погледнете и двата реда. Ако линията на втората метатарзална глава от долната част на крака ви към пръстите е много по-ниска от първата метатарзална глава, дори леко, тогава вероятно имате къса първа кост.

Понякога не е необходимо да се начертава линия на стъпалото, тъй като дължината на главите на метатарзалите може да се види лесно. В този случай лесно можете да видите, че втората метатарзална глава е по-ниска от първата метатарзална глава от горната част на стъпалото.

Често хората с къси първи метатарзални кости също ще имат лента между втория и третия пръст. Те ще имат кожно крило, което прилича на „крило на прилеп“ между втория и третия пръст. Ако е така, ако имате мрежа от пръсти по този начин, добре е да имате къса метатарзална кост и евентуално Morton’s Toe.

Имате ли хипермобилност на първата метатарзална кост? За разлика от късата първа метатарзална кост, няма прост и надежден начин да определите дали имате хипермобилност на първата метатарзална кост сами.

Защо е важно да знаете дали имате мортонов пръст?

Лекувам пръста на Мортън повече от тридесет години. Нещо повече, това, което знам със сигурност е, че следните болки могат да имат пренебрегвана причина и болка не само в краката, но и в цялото тяло.

* болка в гърба

Болка в тазобедрената става

* болка в коляното

болка в крака

* плантарен фасциит

болка в прасеца

* фибромиалгия

артрит

* царевица и мазоли

* буньони

* паднали арки

болка в глезена

* болка в петата

болка в арката

слаби глезени

* чук пръсти

* уморени крака (навсякъде)

* невроми * парещи крака

* стрелящи болки в пръстите на краката

стрес и фрактури на походката

* нощни крампи (синдром на неспокойните крака)

* болка в темпорамандибуларната става (TMJ)

* диабетни язви на краката

Милиони хора страдат от тези мъки всеки ден и не знаят защо. В много случаи вярвам, че пръстът на Мортън е обяснението за тази ПРИЧИНА и е причина за болки и болки не само в гърба, коленете и бедрата, но и в много други части на телата им. Търсете още статии за Morton’s Toe през следващите седмици

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *