Истинската причина за IBS – Как мозъкът ви заблуждава в раздразнително разстройство на червата?

By | януари 1, 2021

Казвали ли са ви, че разстройството на раздразнените ви черва няма известна причина (или лечение)? Каква потискаща информация! Как можете да намерите решение без причина?

Ето няколко добри новини.

Последните доказателства от неврологията и рехабилитационната медицина показват, че малко известната причина за IBS е „трик“, който мозъкът ви играе в тялото ви.

Вашият мозък е невероятно мощен!

Всъщност той е толкова мощен, че когато имате интензивно и предизвикателно преживяване, мозъкът ви предприема действия, за да ви предпази от усещането за пълния ефект. И това се случва без вашето съзнателно знание. Това е лудост, но никой не каза, че е лесно за хората да разберат …

И така, как мозъкът ви заблуждава в досадно разстройство на червата?

Има два различни отговора на този въпрос. Един от тях е специалист по болка и специалист по рехабилитационна медицина Dr. От Джон Сарно. Другият е травматолог и мозъчен учен д-р. Идва от Робърт Скаер. И двамата лекари помагат на хиляди пациенти да се възстановят от хронична болка и други повтарящи се здравословни проблеми в продължение на десетилетия като общопрактикуващи лекари.

Д-р Сарно вярва, че всички ние сме под някакъв натиск, независимо дали от ежедневието и работата, от неразрешените детски събития или от очакванията ни да бъдем добри, добри, съвършени хора от себе си. (Познавахте ли се вече?)

Може би се справяте чудесно с натиска. Но ако имате заболяване на раздразнените черва, Dr. Сарно предлага да отворите ума си за друга възможност.

Той казва, че колкото и спокойни и цивилизовани да сте, ако сте на съзнателно ниво, друго чудовище ви дебне под гладката повърхност. На несъзнателно ниво натискът създава интензивно чувство на гняв. Всъщност всички ние изпитваме тези чувства. Те са нормални. Не знаем, че ги имаме, защото те не са в съзнание.

Сега става още по-странно. Тъй като гневът е толкова неприемлив, толкова неприятен и толкова заплашителен, ето какво прави вашият мозък, за да ви попречи да осъзнаете, че го чувствате.

Всъщност вашият мозък създава физически проблем да ви разсейва!

Колко странно е това? И все пак това се случва на милиони хора. Как мозъкът ви подвежда в раздразнително черво или фибромиалгия, болки в гърба, врата или раменете, болки в краката, TMJ, тендинит, карпален тунел, кожни нарушения и някои проблеми с кръвообращението или сърцето. Мозъкът ви се опитва да ви защити, като ви отвлича вниманието от това непоносимо (и несъзнателно) чувство чрез физически симптоми.

Макар симптомите ви да идват от трик, който мозъкът ви играе върху вас, Dr. Сарно НЕ са измислени по никакъв начин. Те са много реални. Всъщност, тъй като повечето от нас имат хронична болка и симптоми, Dr. Сарно е един от тях нормално реакция на потисничество и потиснат гняв.

Тъй като Робърт Скаер е невролог, той гледа на нещата малко по-различно от Джон Сарно. Той казва, че когато имате раздразнително заболяване на червата, хронична болка, фибромиалгия, хронична умора, мигрена или няколко други хронични състояния, реакцията на мозъка ви към травма отключва симптомите ви.

Д-р Скаер определя „травма“ като всяко събитие, което мозъкът ви възприема като заплаха за оцеляването ви, когато отчаяно искате да направите нещо по въпроса. Травмата може да бъде физическа, като автомобилна катастрофа, или емоционална, като тормоз в училище. Има много възможности.

Обикновено, когато сте заплашени, влизате в режим битка или бягство. Това са нормални реакции на оцеляване. Има трета реакция, която се появява, когато изпитвате комбинацията от заплаха и отчаяние. Вие „замръзвате“.

Неспособни да избягат от хищника, дивечовете ще замръзнат в един последен опит да оцелеят. „Ако изглеждам мъртъв, може би онзи голям гладен лъв няма да ме изяде.“ Тогава, ако лъвът си отиде, плячката става и се поклаща от точката на замръзване.

От друга страна, ние, хората, се обучаваме да не се отказваме от това. Той трепери и трепери, изглежда нелепо и никой не иска да е толкова студен. Ето защо го потискаме. (Отново има тази дума. Налягането е истински убиец.) Това причинява увреждане на вашата автономна нервна система, която контролира много от вашите телесни процеси, включително храносмилането ви.

Тук идва трикът. Когато замръзнеш, мозъкът ти помни всичко за тази травма и имам предвид всичко. Гледки, звуци, миризми, вкусове, емоции – всичко, което се случва извън тялото ви И във вас. Така че, по-късно, когато всяко малко нещо напомня на мозъка ви за това преживяване, той смята, че отново сте в опасност и кара вашата автономна нервна система да реагира прекомерно.

Това е, което задейства симптомите на раздразненото ви черво. Мозъкът ви „подвежда“ тялото ви, за да мисли, че травмата е започнала отново. Следователно, вашето слабо тяло реагира или чрез спиране на храносмилането (запек), или загуба на контрол (диария, спешност) или чрез диви разклащания (спазми, спазми) между тях.

Сарно и Скаер не са единствените лекари, които кредитират мозъка за причиняване на раздразнителни заболявания на червата. Дейвид Серван-Шрайбер, автор на „Инстинктът за излекуване“, и Робърт Саполски, автор на „Защо зебрите не получават язви“, и двамата посочват, че мозъкът ви е отговор на заплахите. и стресове, водещи до стомашно-чревни проблеми.

Така че, според тези учени, истинската причина за раздразнителното разстройство на червата не е „изцяло в главата ви“, а от несъзнателни процеси на ума и мозъка ви. За щастие можете да използвате методи без наркотици като Техника за емоционална свобода или Соматично преживяване, за да направите някакво „препрограмиране“ и да облекчите симптомите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *