Имате ли нужда от рутинна или усъвършенствана процедура за почистване на зъбите? Попитайте вашето семейство вашия зъболекар

By | ноември 17, 2020

Имате случаен разговор за посещение на семеен зъболекар. Вероятно ще започнете да говорите за посещенията, които трябва да направи член на семейството, когато има коренов канал, имплант или друга стоматологична процедура. Известно е, че редовното миене и почистване с конец може почти напълно да защити венците и зъбите ви; но само почти. Поради своята чувствителна природа и податливост към заболявания, хигиената на устната кухина изисква повече внимание от повечето части на тялото ни. Тук възниква професионалният процес на почистване на зъбите.

Вероятно ви е препоръчано рутинно почистване на зъбите на всеки шест месеца. И все пак, дори тези рутинни прегледи се извършват най-вече при уязвими групи като деца, възрастни хора или хора с различни заболявания. И все пак, дори ако не принадлежите към някоя от тези групи и пренебрегнете рутинното си почистване на зъбите, може да се наложи да отидете на разширено почистване на зъбите. За да получите представа какво може да предложи семейният ви зъболекар по-нататък, има някои неща, които може да искате да знаете!

На първо място, какво е почистване на зъбите?

Неизвестен факт е, че миенето на зъбите и почистването с конец не влияят изобщо на бактериите и образуването на зъбен камък в някои случаи. Дългосрочното пренебрегване на венците може да доведе до заболяване на венците, язви, необясним зъбобол или кариес. Тези проблеми никога не стават сериозни: един ден ще дъвчете много добре, а другия ден може да откриете, че имате нужда от корона или имплант!

Тук възниква необходимостта от редовни процедури за почистване на зъбите. Идеята е да посетите семеен зъболекар На всеки шест месеца за рутинен стоматологичен преглед, така че целият дом да е в безопасност и вие и вашето семейство трябва да помислите за промяна, ако има стоматологична практика. Процедурите, следвани по време на рутинно почистване на зъбите, могат да варират в зависимост от състоянието на вашите зъби, но най-вече са свързани с почистването на зъбите с помощта на специализирано оборудване като лазер.

Рутинното почистване е също толкова важно, колкото четката и почистването с конец

За съжаление, поради липсата на информираност за важността на денталната хигиена в публичната сфера, повечето хора посещават зъболекаря само когато възникне един от тези проблеми. В повечето от тези случаи първата стъпка е дебридирането. Около зъбите се образува дебел, лепкав плаков слой, който ограничава правилното изследване на зъбите. Зъболекарят продължава да премахва първо този слой, за да може да се следва рутинна стоматологична процедура.

Изследването включва проверка за тежко натрупване на плака, кървене, загуба на кост или заболяване на венците. Ако нищо от това не се е случило, вашият семеен зъболекар или хигиенист ще продължи да извършва профилактичното почистване. Той включва премахване на плака и каменни слоеве и полиране на емайла, ако пациентът желае.

Защо вашият семеен зъболекар може да препоръча напреднало почистване на зъбите?

Необходимостта от напреднало почистване на зъбите възниква, когато възникне тревожна ситуация по време на прегледа преди почистване. Също така е по-известен като мащабиране, планиране на корени и дълбоко почистване. Терминът „дълбоко“ почистване се отнася до частта от процедурата, при която зъболекарят премахва зъбния камък, натрупан между джобовете на венците и пространствата между зъбите. Също така в процедурата е включено усъвършенствано ултразвуково оборудване, както и редовно оборудване за мащабиране.

Не е нужно да се страхувате от усъвършенствана процедура за почистване на зъбите! Препоръчваме ви да посещавате само най-добрия семеен зъболекар, когото познавате, за да може той правилно да предпише местна упойка, за да ви успокои и да се уверите, че не изпитвате болка. Процедурите за почистване са предимно безболезнени и винаги е добра идея да се уверите, че не пропускате рутинни срещи и да проверите здравето на устната кухина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *