Изненадващите неща, които слуховите лекари правят

By | януари 2, 2021

За повечето от нас слухът е нещо, което приемаме лекомислено. Ушите ни изпиват всичко: разговор с приятели и семейство, музикални концерти, шум от движение, лаещи кучета и плачещи бебета. Повечето хора не се консултират със своя слухов лекар, докато звуците не започнат да избледняват. Тези специалисти виждат много пациенти, страдащи от загуба на слуха, но предлагат и други услуги.

Специални форми за уши

Ушите на всеки са оформени по различен начин, но пъпките за уши, плувните тапи за уши и слуховите апарати се предлагат във форми за изрязване на бисквитки. Те могат да бъдат досадни или просто неефективни. Слушащите лекари използват съвременна технология и формоват слушалките по подходящ начин, за да получат най-нюансираното впечатление на всяко ухо. Музиканти, плувци и собственици на оръжия могат да използват тази услуга, за да правят ушни парчета. Те се предлагат в много материали и във всички цветове като винил, акрил и силикон.

Шум в ушите

Често наричан „звънене в ушите“, шумът в ушите може да се прояви като бръмчене, рев, потупване, свирене и дори призрачна музика. Около 15% от американците имат шум в ушите. Това всъщност не е болест, а обикновено симптом на увреждане на ухото. Слушащите лекари могат да идентифицират основната причина за това състояние, което е свързано с възрастта, предизвикано от шума или предизвикано от запушвания в ушния канал или синусите. Някои от по-рядко срещаните причини включват разстройство на темпоромандибуларната става или TMJ, нараняване на главата и шията и някои лекарства, които изброяват шум в ушите като възможен страничен ефект. Тъй като това е често срещано оплакване и оплакване с много възможни източници, за човек с шум в ушите е важно да говори с лекуващия си лекар, за да открие проблема с корена.

Замайване

Половината на ушната мида на вътрешното ухо се използва за слух, докато другата половина на вътрешното ухо, наречена лабиринт, регулира чувството ни за баланс. Балансът е сложна функция, която включва принос от мозъка, очите и всички стави и мускули на тялото, но неизправността във вътрешното ухо често е неочакваният виновник в случаите на световъртеж. Проблемите във вътрешното ухо могат да бъдат трудни за диагностициране и често изискват множество тестове. Намирането на лекуващи лекари, които искат да работят с пациент в дългосрочен план, е от ключово значение за ефективното справяне с това състояние.

Детска аудиология

Децата, както и възрастните могат да бъдат засегнати от загуба на слуха. Диагностицирането на деца може да бъде трудно, тъй като аудиологичните тестове зависят от реакциите на пациента, но улавянето на слухово състояние навреме е жизненоважно за езиковите умения на детето. Как аудиолозите правят това? Съществуват редица специфични за възрастта изпити, които могат да преценят колко добре детето чува. За по-големите деца тестовете се играят като игри, за да бъдат забавни и интересни. Аудиометрията за визуално укрепване е друг вид тест, при който децата се приканват да се обърнат към играчка, когато чуят звук. Ако има проблем, се препоръчва новородените да бъдат тествани, за да се осигури ранно откриване за най-добър шанс за лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *