Зъболекарски умения на оралния хирург

By | октомври 14, 2020

Оралният хирург е специалист по дентална медицина, който се специализира главно за справяне със заболявания и дефекти на устата, главата, шията, лицето, челюстта или устните тъкани. Що се отнася до стоматологията, те не трябва да се бъркат с първите експерти по дентално здраве, които идват на ум. Тези специалисти имат различен опит в стоматологията, хирургията и общата медицина в зависимост от нуждите на юрисдикцията, в която работят. Средно са необходими 12-14 години обучение, за да станеш пълноправен специалист.

Често срещано състояние, с което ще се справи оралният хирург, са зъбите на мъдростта, известни още като трети кътници. Те са забележителни с това, че са последният набор от зъби, които се развиват. Понякога тези зъби излизат от линията на венците и човешката челюст е достатъчно голяма, за да им направи място. Тази хармонична ситуация обаче не е често срещана на практика. Често пъти поне един от тези трети молари не се появява при правилно подравняване. Специалистът може да извърши хирургична процедура, която ще предотврати бъдещо подуване, болка и инфекция на тъканите на венците, които могат да бъдат резултат от такава аномалия. Тези мъдреци се отстраняват много по-добре от устата, преди да могат да причинят трайно увреждане.

Друг проблем, който често срещат оралните хирурзи, е естествената и изкуствена загуба на зъби. Тези специалисти могат да инсталират зъбни импланти като опция за загуба на зъби, причинена от злополука или инфекция. Те също могат да предложат алтернатива на протезите. Тези импланти са по същество заместители на корен на зъбите, които са хирургично фиксирани на място от специалиста по челюстната кост. Имплантите служат за стабилизиране на изкуствените зъби, към които са прикрепени след поставянето им. Добрите кандидати за зъбни импланти трябва да имат достатъчна костна плътност, да не са лесно податливи на инфекции и да са готови да поддържат високо ниво на устна хигиена ежедневно.

Разбира се, ако зъбните импланти не са безопасна опция, оралният хирург може да премине протеза с пациента. Преди да се инсталират протезите, специалистът ще провери областта на челюстта на пациента, за да види дали горната и долната челюсти растат правилно. Ако има нередности, може да се извърши операция за балансиране на челюстта до точка, в която протезите са функционално възможни. След контрола на брадичката протезите се прикрепват и специалистът наблюдава отблизо пациента дълго време. Костите, които поддържат протези, често се износват с течение на времето и лицето, което носи протези, може да се нуждае от процедура за костно присаждане.

Потенциално опасен сценарий, с който ще се сблъскат много орални хирурзи, е дисфункцията на темпоромандибуларната става (съкратена като TMJ), която е малката става пред ухото, където се срещат долната челюст и черепът. TMJ е един от най-честите източници на хронично главоболие и болки в лицето. За щастие, повечето пациенти с нарушения на ТМС могат да бъдат успешно лекувани с комбинация от шина, перорални лекарства и физическа терапия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *