Видове ортодонтско лечение

By | октомври 15, 2020

Никой не обича да чува, че ще му трябват скоби. Нежеланият външен вид и дискомфортът не се харесват на повечето хора, независимо от възрастта.

Някои пациенти обаче имат проблеми със здравето на зъбите, които могат да бъдат коригирани само с ортодонтско лечение.

Някои от тези въпроси включват:

Екстремна захапка. Някой с прекомерни ухапвания понякога се нарича „храстовидни зъби“. При прекомерна захапка горните предни зъби са значително пред долните зъби.

Underbite. Това е обратното на overbite. Когато мислите за дънна захапка, вероятно се сещате за булдог. Долните зъби са твърде напреднали в долната захапка.

Кръстосано затваряне. При кръстосана захапка горните зъби не се затварят леко пред долните зъби, това е нормална, идеална захапка.

Отворена захапка. При отворена захапка, когато устата е затворена, има пролука между захапващите повърхности на предните и страничните зъби.

Неправилно поставена средна линия. Заблудените пациенти по средна линия имат средни и горни предни зъби, които не са подравнени със средните, долните предни зъби.

Декември. При някои пациенти се забелязват пропуски или пропуски между зъбите им поради загубени зъби или малки, криви зъби, които не запълват празнината.

Претъпкан. Някои пациенти имат зъби, които са много разперени и имат интервали между тях, докато други пациенти имат зъби, които растат твърде близо един до друг, което води до недоумение на зъбите. Това обикновено се случва, когато има твърде много зъби в челюстта.

Ако не се лекуват, тези състояния могат да се влошат и да доведат до допълнителни зъбни проблеми и усмивки, които са по-малко от идеални за цял живот.

Въпреки че брекетите са най-честата възможност за лечение, те не са единствените. Възможностите за лечение са фиксирани устройства или сменяеми устройства:

Най-често срещаните фиксирани устройства включват:

Брекети. Скобите се състоят от ленти, проводници и скоби. Лентите служат като опора за устройствата. Скобите са прикрепени към външната услуга на всеки зъб, а жиците са прикрепени към лентите през скобите. Нишките се затягат периодично и постепенно преместват нишките в правилната позиция. В зависимост от тежестта на неправилното подравняване на зъбите, пациентът може да се наложи да носи брекети в продължение на няколко месеца до няколко години.

Специални устройства. Тези устройства се използват най-вече за предотвратяване на бутане на език и смучене на пръсти.

Пазители на космоса. Тези фиксирани устройства се състоят от ленти и проводници и често се използват за запълване на допълнително пространство поради ранна загуба на млечни зъби.

Най-често срещаните сменяеми устройства включват:

Изравнители. Чували ли сте някога за Invisalign? Този набор от отворени тави са често срещани примери за подравнители. Много възрастни и тийнейджъри предпочитат подравнители пред традиционните брекети поради ясния им външен вид и удобно прилепване. Изравнителите се носят през по-голямата част от деня и нощта, като се отстраняват само по време на хранене, миене на зъби и почистване с конец.

Подвижни протектори за зони. Тези сменяеми устройства работят по същия начин като техните фиксирани аналози. Подвижните предпазители са направени от акрилна основа, която седи на брадичката. Между определени зъби ще бъдат поставени пластмасови или телени клони, за да се запази отворът между зъбите.

Устройства за преместване на челюстите. Тези възможности за ортодонтско лечение обикновено са прикрепени към горната или долната челюст, за да я подравнят в правилното положение. Тези устройства за позициониране на челюстите, наричани още шини, са ефективно лечение за пациенти с разстройство на темпорамандибуларната става (TMJ).

Подложки за устни и бузи. Тези инструменти помагат за отдалечаване на устната и бузата от зъбите. Тези тампони предотвратяват прилагането на мускулите на устните и бузите върху зъбите.

Разширител на небцето. Пациентите с много тясна горна челюст се лекуват най-добре с разширител на небцето. Тези устройства покриват покрива на устата и прилагат външен натиск върху костите на небцето с винтове. Костите и ставите се разширяват надлъжно.

Подвижни държачи. Обикновено грайферите следват скобите и гарантират, че зъбите постоянно се поддържат в правилно подравняване. Фиксаторите обикновено са прикрепени към покрива на устието.

Качулка. Въпреки че това устройство за ортодонтско лечение изглежда като устройство за изтезание, то е ефективно за забавяне растежа на горната челюст, докато прибира предните зъби.

Най-доброто лечение ще зависи от нуждите на пациента и тежестта на зъбния проблем. Що се отнася до ефективното лечение, няма универсален размер, подходящ за всички.

Ако вашият ортодонтски проблем ви пречи да показвате усмивката си или да пречите на вашите говорни или хранителни способности, уговорете среща и говорете с вашия ортодонт. Много ортодонти създават приятна среда и бърза и безболезнена процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *