Вашата щитовидна жлеза може да накара ушите ви да звънят!

By | ноември 17, 2020

Шумът в ушите е медицински израз за „шум в ушите“, въпреки че малко от тях чуват други звуци. Този тип звук може да се чуе в едното ухо, в двете уши, в средата на главата или може да е трудно да се определи точно. Шумът може да бъде нисък, среден или висок и може да бъде непрекъснат или да идва и да си отива. Шумът в ушите е често срещан във всички възрастови групи, особено след излагане на силен шум, но е рядък като основен проблем, с изключение на хроничния.

Няма единична причина за шум в ушите. Симптом, свързан с основно състояние. Това може да е свързана с възрастта загуба на слуха, нараняване на ухото или дори проблем с кръвоносната система. Някои други състояния са болестта на Meniere, TMJ, високо кръвно налягане, синузит, дисфункция на щитовидната жлеза и др.

Шумът в ушите всъщност е често срещан ефект от дисфункция на щитовидната жлеза. Много хора с това състояние имат звънещи уши. Дисфункцията на щитовидната жлеза причинява редица други проблеми като ниски нива на енергия, повишена чувствителност към болка, наддаване на тегло и депресия.

Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в долната част на врата. Това е една от основните ендокринни жлези в тялото. Щитовидната жлеза контролира колко бързо тялото изразходва енергия, създава протеини и колко чувствително ще бъде тялото към други хормони. Двете най-типични състояния на дисфункция на щитовидната жлеза са прекомерното производство на хормони (хипертиреоидизъм) и недостатъчното производство на хормони (хипотиреоидизъм).

Хипертиреоидизмът засяга само 1% от хората. Това води до увеличаване на метаболизма ви. Симптомите включват раздразнителност, раздразнителност, загуба на тегло, треперене на ръцете, паническо разстройство, учестен пулс и шум в ушите. Шумът в ушите, предизвикан от хипертиреоидизъм, обикновено е свързан със сърдечната честота и има пулсиращ характер.

Хипотиреоидизмът е малко по-чест. Засяга около 1% до 2% от жените и по-малко от половината от мъжете и се появява по-често с напредването на възрастта. Той причинява намаляване на метаболизма. Симптомите включват умора, сънливост, наддаване на тегло, непоносимост към студ, запек и увеличена щитовидна жлеза. Други състояния могат да включват увреждане на слуха и шум в ушите. При хипотиреоидизъм шумът в ушите обикновено присъства като фиксиран звук.

Шумът в ушите вероятно ще отшуми или ще изчезне веднага щом основното състояние бъде разрешено. Доказано е, че употребата на добавки подобрява здравето на щитовидната жлеза. Включва неща като:

Йод – Йодният дефицит, който е основната причина за дисфункция на щитовидната жлеза, може да се увеличи чрез хранителни добавки и добавки с водорасли. Храни, съдържащи йод; кисело мляко, яйца, месо, риба и други морски дарове, репички, магданоз, картофи, овесени ядки и банан.

Селен – Повечето хора с диагноза хипотиреоидизъм са имали дефицит на селен. Недостигът на селен може да намали активността на хормоните на щитовидната жлеза.

Тирозин – Тирозинът е аминокиселина, от която тялото се нуждае, за да произвежда хормони на щитовидната жлеза от йод.

Щитовидна жлеза – Добавките на щитовидната жлеза се използват от началото на терапията на щитовидната жлеза и продължават да бъдат ефективни.

Bladderwrack – Bladderwrack е водорасло с богат източник на йод. Традиционно се използва за отслабване и хипотиреоидизъм. В същото време калий, магнезий, калций, желязо, цинк и др. Съдържа и минерали.

Кокосово масло – Освен че е от полза за щитовидната жлеза, то помага и за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *