Абсцес, Боже мой! Какво представлява абсцесният зъб

By | януари 3, 2021

Тук седите на зъболекарския стол със зъбобол. Изведнъж чувате лекаря да използва думата абсцес. Абсцес ли е? Не сте на 100% сигурни какво означава тази дума, но сте сигурни, че значението на тази дума може да не е добро, защото ви боли.

Обикновено причинен от тежко кариес, травма или заболяване на венците, абсцесът е болезнена инфекция в корена на зъба или между зъба и венците. Когато зъб има абсцес, в заразения зъб възниква възпаление (признак на инфекция). В екстремни случаи тази инфекция започва да изяжда костта. Ако не се лекува, този проблем в крайна сметка може да доведе до по-големи проблеми като деформация на лицето или синузит, които са заразени синуси.

За съжаление, както при много признаци на кариес, абсцесните зъби могат да бъдат трудни за диагностициране. Понякога може да има зъбен абсцес, но човек изпитва слаба или никаква болка. Но от друга страна, има много често срещани симптоми, свързани с този проблем. Тези симптоми включват: зъбобол, треска, болка при дъвчене, горчив вкус в устата, лош дъх, подути жлези на врата, лошо усещане, зачервени подути венци и пълни с гной отворени рани близо до венците.

Ако не се лекува, инфекцията може също да убие корена на зъба и да причини спиране на всяка болка. Много хора обаче вярват, че инфекцията в този момент е изчезнала. Това предположение не е вярно. В този момент заразеният зъб е основно мъртъв и инфекцията ще продължи да се развива в сепсис, инфекция, която се разпространява и унищожава тъканите не само в устата, но и в останалата част от тялото ви.

Посетете първо своя зъболекар, за да диагностицирате абсцесиран зъб. По време на срещата вашият зъболекар ще може точно да диагностицира проблема, като направи серия рентгенови лъчи, изследвайки зъба ви с инструмент, за да определи дали усещате болка при докосване на зъба си и изследвайки венците си, за да видите. ако са зачервени и подути.

След като зъбът бъде диагностициран с абсцес, вие и вашият зъболекар имате три възможности. Първо, основната цел на вашия зъболекар е да почисти източника на инфекцията и да защити зъба. За да се елиминира инфекцията, зъбът трябва да се дренира от възпалението вътре в зъба. Този процес се нарича коренов канал. След завършване на кореновия канал върху зъба може да се постави коронка.

Вторият вариант, който трябва да лекувате и абсцес, е екстракция, която ще позволи на инфекцията да се отцеди от гнездото. Последният начин за източване на абсцеса би бил да се направи разрез в подутата тъкан на венците.

След правилното лечение на абсцесния зъб може да Ви бъде даден антибиотик, който да помогне в борбата с инфекцията. В допълнение, вашият зъболекар може да препоръча изплаквания с топла солена вода и болкоуспокояващи без рецепта.

Трябва да се поддържа добра хигиена на устната кухина, за да се предотврати рискът от инфекция. Препоръчително е да миете два пъти на ден в продължение на две минути и също да използвате конци всеки ден. Освен това, не забравяйте да посетите вашия зъболекар за рутинни прегледи, за да се справите с малки проблеми, преди да станат големи проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *